مهندسی صنایع غذایی
شعیب غلامی؛ سعید مینایی؛ علیرضا مهدویان؛ شفیع رحمتی
چکیده
بستهبندی، انتقال و جدا کردن محصولات کشاورزی ازجمله فرآیندهایی هستند که بسته به نوع محصول موجب آسیبدیدگی احتمالی، تلفات و افزایش ضایعات این محصولات میشوند. ازاینرو، شناخت ویژگیهای مقاومت مکانیکی محصول برای جلوگیری از بروز آسیبهای مکانیکی ضروری است. استفاده از آزمونهای مکانیکی مانند آزمون فشاری از راهکاریهای مرسوم ...
بیشتر
بستهبندی، انتقال و جدا کردن محصولات کشاورزی ازجمله فرآیندهایی هستند که بسته به نوع محصول موجب آسیبدیدگی احتمالی، تلفات و افزایش ضایعات این محصولات میشوند. ازاینرو، شناخت ویژگیهای مقاومت مکانیکی محصول برای جلوگیری از بروز آسیبهای مکانیکی ضروری است. استفاده از آزمونهای مکانیکی مانند آزمون فشاری از راهکاریهای مرسوم برای رسیدن به اطلاعات مورد نیاز است، اما بهرهگیری از روشهای شبیهسازی با صرف هزینه کمتر و با سرعت بیشتر، دامنه گستردهتری از اطلاعات مانند محل توزیع تنش و کرنش در میوه را مشخص میکند. میوۀ "به" با نام علمی Cydonia oblonga مانند محصولات مشابه، امکان آسیبدیدگی مکانیکی دارد. در پژوهش حاضر، بهمنظور تعیین ویژگیهای مکانیکی میوۀ "به" آزمونهای مکانیکی توسط دستگاه آزمون مواد در سرعت 10 میلیمتر بر دقیقه اجرا و برای شبیهسازی آزمون بارگذاری در سرعت 10 میلیمتر بر دقیقه به منظور اعتبار سنجی از نرمافزار ANSYS بهرهگیری شد. نتایج تجربی و مدلسازی شدۀ میوۀ "به" نشـان داد در مـدل ویسکوالاسـتیک، رفتـار میوه در نقطۀ شکست حـین بارگذاری شبهاستاتیک با نتایج تجربی دارای 7 درصد اختلاف است. نتایج ارزیابی سرعتهای بارگذاری 5 و 20 میلیمتر بر دقیقه اعمال شده در مدل شبیهسازی شده نشان داد که در سرعت 20 میلیمتر بر دقیقه تنش برشی و عمودی بیشتری به نمونه وارد میشود و کمینه مقدار تنش برشی و عمودی که عامل اصلی شکست در میوه هستند، مربوط به سرعت 5 میلیمتر بر دقیقه است. با توجه به نتایج ارزیابیها، بهتر است عملیات برداشت و پس از برداشت میوه تحت شرایطی صورت پذیرد که منجر به سرعتهای بارگذاری کمتر (5 میلیمتر بر دقیقه) میشود، تا از میزان ضایعات آن تا حد امکان کاسته شود.